Încă din copilărie, știam că vitamina D este foarte importantă pentru formarea oaselor sănătoase. Dar, de fapt, efectul său asupra corpului uman este mult mai larg, iar „vitamina solară” are o importanță deosebită pentru femei.
Sănătatea femeilor
Există receptori ai vitaminei D în aproape toate celulele corpului uman și, prin urmare, efectul său este atât de răspândit. Se răspândește la nivelul sistemului osos, nervos, cardiovascular și în multe alte sisteme ale corpului.
În plus, „vitamina solară” este extrem de importantă pentru sănătatea femeilor.
În special, dacă o femeie nu duce lipsă de această substanță, șansele ei de a rămâne însărcinată sunt dublate în comparație cu cele care le lipsesc.
Mai mult, un nivel adecvat de vitamina D ajută la evitarea multor complicații ale sarcini de exemplu, diabetul gestațional, preeclampsia, si nașterea prematură.
În plus, lipsa vitaminei D poate afecta negativ dezvoltarea diferitelor boli ginecologice – de exemplu, endometrioza și ovarele polichistice. Absenta vitaminei D duce la menopauza prematură și chiar poate crește riscul de dezvoltare a cancerului de sân.
În cele din urmă, lipsa „vitaminei solare” poate fi vinovatul unui fenomen aparent banal, dar foarte neplăcut, cum ar fi durerea înainte și în timpul menstruației.
Foarte des, mulți dintre noi ne gândim în primul rând nu la sănătatea noastră, ci la propria noastră înfățișare. Dar din acest punct de vedere, valoarea vitaminei D este greu de supraestimat, deoarece rezultatele lipsei sale sunt adesea vizibile. Se manifestă adesea prin diverse probleme ale pielii – de exemplu, uscăciune, erupții cutanate, pigmentare crescută, unghi fragile.
Vitamina D promovează metabolismul adecvat, stimulând absorbția de fosfat, calciu și magneziu în intestin.
Surse de Vitamina D
Ideea pozitivă este că este posibil să reînnoiți rezervele de vitamina D în aceste zile cu ajutorul diferitelor medicamente și suplimente nutritive. Astăzi medicii recomandă tuturor să le ia fără excepție.
Cele mai bogate surse naturale sunt: somonul, macroul, tonul, sardinele, gălbenuşul de ou, cerealele, nucile, merele, lactatele etc.
Dacă v-ați aruncat în suspiciuni că organismul dumneavoastră nu are această substanță utilă, puteți consulta întotdeauna un medic și puteți face un test de sânge pentru a determina nivelul de vitamina D.