Să nu răsplăteşti răului cu rău, iţi închide poarta sufletului

rău

Să nu răsplăteşti răului cu rău, întunericul răzbunării iţi poate închide poarta sufletului pentru totdeauna. Frumuseţea ta şi a lumii pe care o percepi stau în lucrurile, stările, oamenii şi situaţiile pe care le poţi aprecia si iubi.

Să nu răsplăteşti răului cu rău

Primul lucru pe care trebuie să îl avem în minte e necesitatea de a nu răspândi răul în lume. Dacă unui om duşmănos îi răspundem la fel, deja avem încă un om care face răul: noi, cei care răspundem cu rău. Dar dacă noi îi răspundem cu bine, tăiem deja rădăcina rea plantată de acela.

E foarte simplu: într-un sat cineva aruncă intenţionat sămânţă rea în grâul unui vecin. Vecinul, ca să se răzbune, aruncă şi în porumbul aceluia. Atunci cel dintâi aruncă şi la fratele celui ce i-a stricat grâul şi porumbul. Şi aşa mai departe, până întregul sat nu mai are ce să mănânce. Dar dacă de la început cel cu grâul stricat nu va răspunde cu rău, el oricum va avea ce mânca datorită purtării de grijă a fraţilor săi.

O altă mare virtute a noastră e să nu trăim cu teamă în suflet de a recunoaşte că am greşit cu ceva. Asta înseamnă că ai evoluat şi eşti azi mai înţelept decât ieri. Defectul tuturor oamenilor este că aşteaptă să trăiască. N-au curajul fiecărei clipe, toţi învăţăm să trăim după ce nu mai avem nimic de pierdut.

Să nu judeci cu uşurinţă pe cei din jurul tău. Nu ştii ce este în sufletul fiecăruia, nimeni nu ştie câte lacrimi se pot ascunde în spatele unui zâmbet senin şi cald.  Nimeni nu ştie că de multe ori ai nevoie de o caldă mască pentru a fi capabil să înfrunţi lumea. Uneori ne este teamă să rostim întrebările importante în viaţa. Nu din cauza răspunsurilor, ci pentru că ne este frică de adevăr!