Inteligenţa fără caracter nu valorează nimic.

Inteligenţa nu e un lucru uşor de intâlnit în zilele noastre,mai ales că oamenii sunt atraşi de lucrurile superficiale decât de cele profunde.

Iată cât adevăr stă în vorbele lui Eliade: Ce oameni excepţionali trec pe lângă noi, anonimi, şi noi admirăm prosteşte atâţia neghiobi, numai pentru că au vorbit de ei presa şi „opinia publică”, numai pentru că le-a popularizat numele politica şi literatura.

De câte ori nu ai remarcat că alţii îşi iau drept modele de viaţă pe cei care îi promovează presa şi care, nu de puţine ori, sunt lipsiţi de valori şi omenie?! Asta e vina multora care percep greşit termenii de valoare şi important.

Inteligenţa fără caracter nu valorează nimic.

Ei cred că om de valoare înseamnă să fii în atenţia presei, fără a mai sesiza dacă cei pe care îi admiră atât au ceva de spus sau dacă au făcut ceva remarcabil. Că eşti important doar atunci când mulţi stau cu gura căscată şi te ascultă. Dar, de multe ori, gurile căscate sunt ale unor pierde-vară care nu înţeleg nicidecum ceea ce dă importanţă şi frumuseţe vieţii.

Însă un om de valoare este cel care prin existenţa şi prin faptele sale a făcut mai frumoasă existenţa altora.

Un om important este acela pentru care se roagă multe suflete înainte de culcare că au o pâine pe masă, un acoperiş deasupra capului sau că au supravieţuit. Aceştia sunt oamenii excepţionali pe care trebuie să îi admirăm şi care ar merita diplome de omenie.

Şi simplitatea vestimentară rămâne deosebită. Stilul clasic, simplu va rămâne mereu elegant şi rafinat. Nu 7 haine sau accesorii moderne ne fac interesanţi şi deosebiţi. Hainele oricum împrumută o parte din personalitatea ta şi te descriu într-o oarecare măsură. Important e cum le porţi şi ce anume transmiţi celor din jur. Eleganţa interioară are cel mai greu cuvânt, iar ea se va înfăţişa mereu într-o simplitate care îşi păstrează farmecul.

Inteligenţa fără caracter nu valorează nimic.

Respectă omul simplu şi vei fi un om deosebit. Întinde mâna către un neajutorat şi vei arăta omenie. Şterge lacrimile şi alină suferinţa altora şi vei fi un om de valoare. Păstrează-ţi mereu demnitatea şi acţionează cinstit, doar aşa vei rămâne un exemplu. În toată simplitatea oamenilor deosebiţi stă omenia. Atât de complexă şi de rară, dar pur şi simplu, de admirat.

Eseul face parte din volumul Rătăciri şi regăsiri.