Lipsa somnului modifica dramatic organismul

Lipsa somnului sau un somn de proasta calitate pot avea efecte serioase asupra functionarii organismului uman.

De câte ore de somn avem nevoie până la urmă? Părerile specialiştilor sunt oarecum unanime, majoritatea vocilor susţinând că un minimum de şapte ore ar fi necesare pentru a ne reface după zi. Mai precis, adulţii cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani ar fi bine să doarmă între 7 şi 9 ore pe noapte, de mai mult somn având nevoie adolescenţii şi copiii.

Ce se-ntâmplă, aşadar, cu noi, dacă nu ne odihnim cum trebuie?

 Lipsa somnului afectează gândirea.

Lipsa somnului afectează mai întâi capacitatea de atenţie, vigilenţa, concentrarea, relaţionarea şi rapiditatea cu care rezolvi problemele.

Creste riscurile de depresie.

Atunci când nu dormim suficient suntem mai stresați, mai agitați și mai predispuși la stări de anxietate

Scade sistemul imunitar.

Ați pățit vreodată ca, după o noapte de nesomn, să vă simțiți slăbiți sau chiar să răciți foarte ușor? Studiile arată că este de 4 ori mai probabil să fiți afectați de un virus dacă organismul vostru este obosit din cauza lipsei de somn.

Pierdem elasticitatea pielii.

Există un motiv pentru care există expresia „somn de frumusețe”. Nopțile nedormite își lasă amprenta pe fața noastră. Un studiu realizat în Statele Unite ale Americii a invitat voluntarii să noteze cât de atractive erau diverse chipuri pe care le vedeau în față. În toate cazurile, persoanele care au avut parte de suficient somn erau notate ca fiind mult mai atractive.

Nu dormi, nu slăbeşti

Lipsa somnului este asociată cu creşterea apetitului, fiind una dintre cauzele care duc, în timp, la obezitate.Conform mai multor studii, persoanele care dorm mai puţin de şase ore pe noapte sunt cu circa 30% mai predispuse obezităţii decât cele care au parte de mai multe ore de somn.

Ochi umflati

Când ai o noapte de nesomn, cei din jurul tău remarcă rapid: „Ce ochi umflați ai!”. Pleoapele par să cadă peste ochi, cearcăne negre trădează noaptea albă, iar albul ochilor se înroșește.